Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Választási és kisnyúl nevelési rendszerek:

 

Születés után azzonnali választás:

Egyenlőre ugyan még csak kísérleti körülmények között, de végrehajtható. Figyelembe kell venni a nyúltej összetételét. Sok különböző anyag összekeverésével anyatejhez hasonló összetételü tejpótlót kell összeállítani.Házilag nem javasolt!

Kép

14 napos korban:

Gyakorlati viszonyok között leghamarabb 14. napon lehet elválasztani a kisnyulakat. Ekkorra már kinyílik a kicsik szeme és koordinátlanul mozognak. Ekkor még spontán csak a tejet veszik fel, választás utáni első napokban sok gondoskodást igényel az új táplálékra való rászoktatás. Ilyenkor a fő táplálék anyag a keményítő lenne, viszont a kisnyúl szervezete még nem teljesen alkalmas a keményítő tökéletes hasznosítására. Mindezért, bár lehetséges a választás, a gyakorlatban nem vált be.

Kép

27-30 napos korban:

18-20. napon a kicsik elkezdenek az anyjuk takarmányából enni. A negyedik héttől at így felvett takarmány szárazanyagtartalma megegyezik az anyatej szárazanyagtartalmával. Ekkor már a kicsik képesek hatékonyan értékesíteni a takarmány keményítőjét. Tehát ettől a kezdve at elválasztás különösebb problémák nélkül zajlik. Az alom egyedei sosem egyformák ezért a kisebbeket célszerű ilyenkor 3-4 nappal tovább az anyja mellett hagyni.

Kép

35-42 napos korban:

Biológiailag és állategészsékügyi szempontból ez az időszak a legajánlottabb. A kisnyulak súly gyarapodása töretlen és a választáskor előforduló súly csökkenés is ilyenkor a legkissebb. Választáskor az emésztési problémák elkerülése érdekében célszerű 3-5 napig TriSul mix port adni a kicsik itató vízben feloldva.

Kép