Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Aki nagy különálló épületekben szeretne sok-sok nyulat tartani, az ügyeljen arra, hogy a használandó terület ne legyen mocsaras, belvizes és szúnyoginváziótól veszélyeztetett. Nagy nyúltelepek létesítésére olyan erdőkkel körülvett, szél védett, fennsík szerű területet célszerű kijelölni, mely úthálózattal közvetlen összeköthető és van áram- és ivóvízellátás. Más állatok miatt kerítéssel kell körbe venni és lehetővé kell tenni az állat higiéniai előírásokat. Kisebb területen ( családi háznál – falun ) több ólat is lehet egybeépíteni. Viszont a ketreceknek védenie kell a nyulakat pl. kutyától, macskáktól, időjárási viszontagságoktól és, attól is, hogy az állat ne tudjon kiszökni. A ketreceket a kert lehető legcsendesebb, legnyugodtabb részére tegyük. Viszont gondoljunk a téli hónapokra is. Télen hamarabb sötétedik, ezért jó ha van a közelben villany.

 

A nyugodt körülmény főként az anyanyulak miatt fontos, mert évente 5-7 alkalommal ellenek és ilyenkor teljes nyugalomra van szükségük. Ha a feltétel nem teljesül, akkor előfordulhat, hogy az anya megválik a kicsiktől különféle módon ( vetélés, ellés után megeszi őket, nem neveli őket, esetleg a tej hiány ).

 

Az ólak lehetőleg esőmentes, huzat mentes és könnyen téliesíthető legyen. Az állandó nedves, párás, huzatos helyek nem tesznek jók az állat légzőszerveinek, esetleg más betegségek is kialakulhatnak. Tájolásuk semmiféleképpen ne Észak-Dél irányú legyen a szél miatt. Optimális tájolás Kelet-Nyugat. Kelet felől a reggeli napsütés még annyira nem zavarja a nyulakat, a délutáni napfény viszont már melegebb, ezért árnyékot kell biztosítani. A nyulak a hidegebb hónapokat sokkal jobban elviselik, mint a nyáriakat. Sokan tartják a kertjükben a ketreceket egy fa árnyékában, aminek van előnye és hátránya is. Vérszívók ellen mindenképpen védeni kell a nyulakat. Könnyen fertőtleníthető és tisztítható legyen az ól. Gondoskodni kell a trágya eltávolításáról is.

 

Az ólakat kétféleképpen lehet megépíteni: teljesen fából, ügyelve a szellőzésre. A másik megoldás a fémrácsos, itt ügyelni kell arra, hogy az állatoknak legyen egy úgynevezett pihenőfa, ami a nyulak piheni szolgálja. A teljes fém padlózat talpfekélyt okozhat. Mindkét esetben védekezni kell a vérszívók ellen, első esetben pl. gázolajjal, a másodikban pedig szúnyoghálóval. A ketrecajtók apró lyukú ráccsal legyenek ellátva. A ketrecek nagysága, hogy milyen korú és mekkora létszámú csoportot kívánunk bennük elhelyezni. A bak nyúl minimum férőhelye 0,7 m2, az anyáké 1 m2 legyen. A növendékek férőhelye kb. 3-4 állat/m2 gazdasági okokból. A tenyészállatoknál a ketrec magassága kb. 40-50 cm, a növendékeknél pedig 35-40 cm, hogy a függőleges testhelyzetet is feltudják venni. Nagyüzemi nyúltartásban viszont a növendékek férőhelye 15-18 állat/m2.