Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Tanácsok kezdőknek:

 

Akinek még nem volt nyula, azok 3-4 hónapos tenyésznövendékekkel kezdjék. Arra kell törekedni, hogy a betelepített állomány a lehető legkevesebb helyről származzon. Ez fontos az esetleges betegségek elkerülése miatt. Ügyelni kell arra, hogy csak egészséges egyedek kerüljenek az állományba. Fontos, hogy az egyedeknek ne legyen bőrelváltozás, fülrüh, talpfekély, kötőhártya, fogrendelenesség és ne legyen lesoványodva.

Kép

Az egészséges nyúl ismertetője:

Egészséges nyuszi szőrzete tiszta, sűrű és fényes. Szőrrel nem fedett területen (száj, orr, fül ) tiszta legyen, hólyagoktól, sebektől, váladéktól mentes. Széklete bogyós és nem nyálkás vagy híg. Végbél nyílás környéke bélsár mentes legyen. Az állatok mindig megbízható tenyésztőtől vagy állatkereskedésből származzank. A nyuszikat úgy válaszuk ki, hogy a fennt említett tulajdonságokat figyelembe vesszük és a küllemre vonatkozó tulajdonságokat háttérbe szorítjuk, de nem mellőzzük. Sose válasszunk gubbasztó nyulat, mert előfordulhat, hogy valamilyen betegségben szenved. Mindig 8-10 hetes kor feletti nyuszit válasszunk, mert ezek már biztonságban szokták meg új helyüket. A fiatalabb nyuszik előbb vannak elválasztva anyjuktól és könnyen elpusztulhatnak pl. étrend változás miatt. Célszerű, ha a tenyésztő választás után egy – két hétig pesztrálja a kicsiket, mert ő tudja, hogy milyen takarmányt adott nekik.

Kép

A jó tenyésztőnek biztosítani kell a vásárlót arról, hogy ha bármilyen kérdése van a tartással kapcsolatban, bármikor megkeresheti a tenyésztőt. A nyúltartás és a tenyésztés nem olyan egyszerű, mint ahogy sokan gondolják. A tenyésztőnek kötelessége csak egészséges nyuszikat tovább adni.