Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Nyúl jellemzői: 

 

 Mintegy 100 házinyúl fajta és színváltozat közös őse az üregi nyúl. A nyúlfélék szorosan nem tartoznak a rágcsálók közé. A nyúlfélék is rendelkeznek folyamatosan növekvő metszőfogakkal, törzsfejlődéstanilag mégsem tekinthetők rágcsálónak. Eltérés van az elülső végtagok arányában és működésében és a rágóizmok felépítésében. Mindezek indokolják azt, hogy a nyúlfélék önálló rendet alkotnak.

 

Kép

 

 

Álltalános biológiai sajátosság:

Az állandóan növekvő metszőfogpárokon kívül egy járulékos metszőfogpár is található az áll közötti csontban.Ezek a fogak gyökértelenek. Metszőfogak növekedési sebessége használattól függ és elérheti a napi 0,4-0,7 mm-t. A túl lágy takarmány folyamatos etetése nem javasolt. A nyúl gyomrának fala viszonylag vékony, ínyvitorlája hosszú, emiatt hányni nem képes. A kifejlett nyúl hideg toleranciája jó, a meleget kevésbé viseli. Optimális környezeti hőmérséklete 15-20 °C. Érzékeik közt talán a szaglásuk a legfejlettebb, de hallásuk is igen jó, mely ritka más állatoknál. Látásuk gyengébb, de ugyancsak nem rosszul fejlett. Hangukat ritkán hallatják, ami félelem esetén hangos, panaszos sírás. Emellett hátsó lábukkal dobbantanak, mely épp úgy kifejezheti félelmüket, haragukat, sőt társai felé figyelmeztetésül is szolgál.